luns, 21 de abril de 2014

MEXICO - SDSI


MEXICO


COSTUMES MEXICANAS - AS PIÑATAS

Existen distintas versión sobre a orixe da piñata, utilizouse por primeira vez en China para os festexos de ano novo, que coincidía co comezo da primavera, e cos tradicionais rituais relacionados coa agricultura. Logo de romperse cun pau de madeira, os restos queimábanse e logo as cinzas eran repartidas e gardadas, crendo que traerían boa sorte. Crése que Marco Polo foi que, durante as súas viaxes, levou hacia Eurpa a idea e tradición da piñata, adaptándose logo éstas ás festas relixiosas.
Inicialmente utilizábase un recipiente de cerámica, ao que co tempo añadíronlle decoracións de todo tipo. A palabra piñata pode ter a súa orixen no vocablo italiano da súa misma pronunciación ("pignatta") que significa "recipiente fráxil".
Despóis de dalo a coñecer en Europa, os españois importaron esta tradición ao Novo Mundo e decidiron utilizala como unha ferramenta máis para a evanxelización.
Outra versión señala que os antiguos "mayas" solían praticar un xogo consistente en vendarse os ollos intentando romper un recipiente de barro cheo de chocolate que permanecía suspendido cunha corda.
Co paso do tempo, a piñata converteuse nun elemento infaltable nas festas mexicanas, sobre todo nas Posadas, como se lles coñece ás festas previas ao Nadal en México e máis nos aniversarios.
A piñata tradicional elabórase cun recipiente de barro que é forrado e decorado con papel de cores. A esta mesma se péganselle sete conos ou picos que terminan dándolle a forma dunha estrela.
A piñata énchese con doces e froitas de tempada. Para rómpela colgase dun lazo que a mantén no alto, o reto implica rómpela mentres se teñen os ollos vendados.
Hoxe as piñatas son elementos decorativos e motivo de entretenemento para os rapaces que participan nestes eventos. Realizanse en papel mache ou cartón e se enchen de caramelos e sorpresas. Teñen forma de animais, personaxes de televisión e decóranse con papeles de cores.
Cólganse e os pequenos intentan rómpela pegándolle co pau de madeira, ao canto da cantiga da piñata. .
Dale, dale, dale, no pierdas el tino,
Porque si lo pierdes, pierdes el camino..
Esta piñata es de muchas mañas,
Sólo contiene naranjas y cañas.
No quiero oro, ni quiero plata,
Yo lo que quiero es romper la piñata.
Ándale Juana, no te dilates
Con la canasta de los cacahuates.
Anda María, sal del rincón
Con la canasta de la colación.
En esta posada nos hemos chasqueado
Porque Teresita nada nos ha dado.
Échenles confites y canelones
A los muchachos que son muy tragones.
Todos los muchachos rezaron con devoción,
Castaña asada, piña cubierta,
Echen a palos a los de la puerta.
Ándale Juan, sal de hornilla
Con la botella de la manzanilla.
De los Cerritos y los cerrotes
Saltan y brincan los tejocotes.
Ándale niña, sal otra vez
Con la botella del vino jerez.
Esta posada le tocó a Carmela,
Si no da nada le saco una muela.



CANCIÓN - LAS MAÑANITAS
Poñemos o enlace a esta fermosa cantiga mexicana que é típica a cantar nos aniversarios.






RECEITA - PICO DE GALLO.

Non hai receita mexicana que así se chame se non está presente o "Pico de Gallo", xa que é un elemento clásico e básico da comida mexicana. Ten una multitude de denominacións salsa cruda, salsa picada, salsa mexicana ou salsa bandeira.
O "Pico de gallo" é básico na comida mexicana xa que se usa tanto para as "botanas" con topopos (triángulos de maíz fritos) como para acompañar carnes ou peixes ou ás famosas tostadas mexicanas.
fritos). como para acompañar carnes ou peixes ou as famosas tostadas mexicanas.

 Ingredientes (para duas ou tres salseiras)
  • 1/2 quilo de tomate
  • 1 cebola pequena
  • 1 chile tipo serrano
  • 1 manoxo de cilantro
  • 1 pouquiño de sal
  • 1 zume de lima

Preparación:

  1. Lavar bien os tomates e picalos en cuadriños de medio centímetro aprox.
  2. Picar a cebola de un tamaño similar e os chiles máis finitos. Se se desexa que non pique tanto pódense eliminar as sementes dos chiles antes de cortalos.
  3. Picar o cilantro moi pequeno.
  4. Mezclar as “verduras” coa sal e o zume de lima e revolver.
  5. Cubrir con un papel film e metelo na nevera alo menos 30 minutos para que se mezclen os sabores.